NAZIV PODUKREPA

4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva

JAVNI RAZPIS
15. javni razpis za podukrep 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2020, namenjene prilagoditvi kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe ter izboljšanju okolja

NAZIV NALOŽBE
Obnova nasadov jablan s in brez protitočne mreže, naprava ekstenzivnega nasada orehov, ureditev zasebnega namakalnega sistema in nakup mehanizacije



CILJI IN PRIČAKOVANI REZULTATI
Vizija kmetije Frešer Bojana je usmerjena v pridelavo visoko kakovostnih jabolk in predelavo doma pridelanih jabolk v sokove in ostale proizvode. Prav zaradi tega so vključeni  v kontrolo Integrirane pridelave. Tako jamčijo kupcem, da so njihova  jabolka visoke tako zunanje, kot tudi notranje kvalitete. Pri razvoju kmetije strmijo k čim bolj uravnoteženemu razvoju sadjarstva usmerjenega k naravi prijazni pridelavi jabolk in izboljševanju predelave sadja v različne izdelke. Dolgoročni cilj je zagotoviti dovolj velike prihodke, ki bodo omogočali stabilno poslovanje njihove kmetije.

Kmetija v tem poslovnem načrtu namerava izvesti investicijo, ki je podrobno  finančno predstavljena v spodnji tabeli. Pri obnovi nasadov jablan gre za obnovo obstoječih nasadov in sicer na GERK-ih št.: 1937143 domače ime PUŠCA v velikosti 0,38 ha, 3285449 domače ime SINIČKA, v velikosti 0,23 ha in GERK-u št.: 1031562 PLANINC v velikosti 0,82 ha. Skupna velikost nasadov za obnovo znaša 1,43 ha. Ti nasadi bodo postavljeni skupaj s protitočno mrežo. Na GERK-u PLANINC in PUŠČA bodo posadili sorto Bonita, ki je odporna na škrlup in na GERK-u SINIČKA sorto Elstar. V sklopu razpisa bodo obnovili tudi nasad jablan na GERK-u št.:1936046 GRADE v velikosti 0,70 ha, na katerega bodo posadili sorto Gala. Na tem GERK-u bo samo obnova nasada, protitočna mreža bo ostala stara. Posadili bodo tudi ekstenzivni travniški sadovnjak orehov s sorto Elite, v velikosti 0,12 ha in uredili zasebni namakalni sistem na GERK-ih št.: 1936045 KOZOLEC (1,07 ha), 1936046 GRADE (0,70 ha) in 1936044 RUPE (1,28 ha) v skupni velikosti 3,05 ha. Namakalni sistem bo imel nameščeno opremo za kapljično namakanje.

Poleg naštetih naložb bo kmetija vložila dobljena sredstva tudi v nakup nove kmetijske mehanizacije in sicer v mehanizacijo za mehansko uravnavanje plevelov v vrsti nasadov, traktorski nošeni pršilnik s kapaciteto 500 litrov in mulčer – kladivni, v delovni širini 1,9 metra.

POVEZAVE

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development
www.program-podezelja.si/